start

Nyhetsbrev 2009-05-14

 

Torsdag 090514, kl. 18.00 ABF Stockholm, Sveavägen 41
Föredrag av Poul Bjerre Sällskapets styrelseledamot Ulla Sjöström, docent, leg. psykolog
och leg. psykoterapeut, som talar om Poul Bjerre. Utförligare information kommer.
Denna föreläsning är ett samarbete mellan Poul Bjerre Sällskapet och ABF Stockholm.

Övriga föreläsningar sker i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Entré
Obligatorisk föranmälan via formuläret nedan eller direkt till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.,
Amälan kan även göras per telefon 08 530 254 49 (svarare), 08 530 263 70, 070 699 74 85

Välkommen

________________________________________________________________

Torsdagen den 14 maj 2009 kl. 18.00
________________________________________________________________

FRÅN PSYKOANALYS
TILL PSYKOSYNTES

Poul Bjerres person och psykoterapeutiska förhållningssätt.
Ulla Sjöström, docent, psykoterapeut.

”All psykisk behandling eftersträvar bundna krafters förlösning och individens utveckling till fristående personlighet ...” skriver Poul Bjerre (1876-1964) i boken Själsläkekonst och själavård (Bonniers 1935 sid.97). 1911 introducerade han genom ett föredrag för Svenska Läkaresällskapet psykoanalysen i Sverige. Två år senare tog han avstånd från delar av Sigmund Freuds teorier. Gradvis utvecklade han sedan de teorier om det mänskliga psyket och det terapeutiska förhållningssätt, som han kom att kalla psykosyntes.

Bjerre hade en orubblig tilltro till att lösningen på en människas problem finns inom henne själv. Liksom kroppens läkningsförmåga gör att ett sår läker, är den ”psykosyntetiska tendensen” verksam för att lösa de psykiska problemen. Läkarens roll är att skapa förutsättningar för, undanröja hindren för och befrämja läkning och utveckling. Poul Bjerre var konstnär. Han såg det psykoterapeutiska arbetet som en konst. På amatörnivå skulpterade han – bilden ovan visar skulpturen ”Själsläkekonstens idé” (foto Gullers).

Under 1900-talets första decennier deltog han livligt i samhälls- och kulturdebatt. Han höll föredrag i fredsfrågan och var starkt engagerad i religionsdebatten. Mot det kristna korset, som han såg som uttryck för underkastelse, ställde han den höjda livsbägaren. I parken vid Vårstavi står hans skulptur ”Ynglingen med livsbägaren”. På Vårstavi i Grödinge söder om Stockholm levde han från 1915, och hit är knutna dels Stiftelsen Vårstavi, som bl.a. delar ut stipendier för psykoterapiforskning samt anordnar seminarier, dels Poul Bjerre Sällskapet, som anordnar föreläsningar och andra kulturella aktiviteter i Poul Bjerres anda samt visningar av huset och parken vid Vårstavi.
Poul Bjerre Sällskapet / ABF